Choď na obsah Choď na menu
 


Henrich Novák (SK) exelentný hráč na DOBRO

6. 3. 2015

hn_logo2.png

OFFIACIAL SITE OF SLOVAKRESONATOR GUITAR PLAYER

http://www.henrichnovak.com/

Henrich Novák sa narodil v Bratislave a na rezofonickú gitaru (tiež známu ako Dobro), začal hrať začiatkom  80.tych rokoch,  po tom čo objavil hru Mikea  Auldridgea, vtedajšieho dobristu známej bluegrassovej skupiny The Seldom Scene.
hn2014V priebehu rokov pôsobil v mnohých  domácich a niekoľkých zahraničných  zoskupeniach, orientovaných na bluegrass, country,  alebo akustickú hudbu,  či už ako stály člen,  alebo ako hosť (Zrnko, BG Album, Nugget-Rakúsko, Allan Mikušek Band, Electric Blues Band, Vabank Unit, Petr Brandejs Band, Grasscountry a mnohých ďalších),  ale jeho hlavná skupina sa volala Fragment. V roku 1998 Fragment vyhral celoeurópsku súťaž bluegrassových skupín vo Viedni, poriadanú americkou SPBGMA a v roku 2004 na European World Of Bluegrass vo Voorthuizene v Holandsku bol zvolený Európskou Bluegrassovou  skupinou č.1.  S Fragmentom bol Henrich 11-krát na turné v USA (niektoré až 4 mesiace dlhé) a hral na mnohých prestížnych festivaloch a scénach (Grand Ole Opry, je asi najznámejšia z nich).  Skupina nahrala 9 albumov a stále spolu príležitostne hrá, či už doma, alebo v USA.
(www.fragmentband.com) Počas svojej hudobnej kariéry doprevádzal Henrich niekoľko známych amerických hudobníkov. Známeho mandolínistu a inštruktora ETSU Jacka Tottlea, počas jeho turné v Českej a Slovenskej Republike a pracoval s legendárnou country a rockabilly hviezdou Rose Maddox na jej európskych koncertoch, doprevádzal skupinu The Chapmans na ich slovenskom miniturné a Chrisa Stuarta and Backcountry vo Veľkej Británii, Johnnyho a Jeanette Williamsových a pravidelne hrá po Európe s Jamesom Fieldsom a Sue Thompson.
Je držiteľom dvoch cien Rodiny Dopyerových (1991,1992), ktoré sa udeľovali na známom Dobro Festivale v Trnave a niekoľkokrát bol zvolený „Dobristom Roka“ slovenskou asociáciou Country Hudby a Slovenskou Bluegrassovou Asociáciou.
V roku 1999 začal učiť hru na Dobro na Hudobnej  Škole Schneidera-Trnavského v Trnave a stal sa tak prvým oficiálnym učiteľom hry na Dobro na Slovensku. Výuka na tejto hudobnej škole sa udržala 5 rokov, a potom ustala hlavne z finančných dôvodov. Ako lektor na workshopoch a učiteľ hry pôsobí na slovenskej aj zahraničnej scéne od 1990 roku. Hádam najprestížnejšou je Musique Acoustique, viacžánrový hudobný workshop v mestečku Virton v Belgicku,  ktorý má v roku 2012 už 27. pokračovanie.
(www.musiqueacoustique.org)
Henrich je tak isto vyhľadávaným hráčom v nahrávacom štúdiu, mnohých slovenských aj zahraničných interprétov. Nugget, Thierry Massoubre and Christian Séguret, Sussi Gott, Jack Tottle, Brad Harper, Roberto Dalla Vecchia, zo slovenských umelcov treba spomenúť Vidiek, Allana Mikušeka a iných, z Čiech Vieru Martinovú, Greenhorns, Wabiho Daňka  a mnohých ďalších.
V roku 2014 sa stal členom novej skupiny s názvom Bill Faster (
www.billfasterband.com) pozostávajúcej  z popredných hudobníkov slovenskej bluegrassovej scény. Napriek tomu, že je jeho hlavným záujmom a príležitostne hrá s Fragmentom jeho hudobné aktivity sú oveľa širšie. Je súčasťou projektu s názvom The Bricks Trio kombinácie vlastnej akustickej hudobnej tvorby na banjo, dobro a kontrabas a hovoreného slova v jednom interaktívnom celku.
Dáva tiež súkromné hodiny výuky hry na Dobro a pokračuje v učení na niekoľkých domácich a zahraničných hudobných táboroch a dielňach.

Niekoľko video ukážok: http://www.henrichnovak.com/video/

 

 

...ukážky hudby:http://www.henrichnovak.com/hudba/